Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστρονομίας στο 3ο Δημ. Σχ. Σερρών

    Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, μέλος του Δικτύου των σχολείων της UNESCO-ASPnet, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2012-2013, υλοποίησε για πρώτη φορά εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την Αστρονομία.
  Το σχολείο μας από την Σχολική περίοδο 2012-2013 είναι πιλοτικό σχολείο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU-HoU (Hands-On Universe, Europe), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Comenius. Συντονίστρια του προγράμματος EU-HoU στην Ελλάδα είναι η Δρ. Αστρονομίας Χατζηχρήστου Ελένη του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης, εποπτευόμενο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών(http://www.gr.euhou.net/).
     To EU-HoU στοχεύει στην αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις θετικές επιστήμες, μέσω της Αστρονομίας και της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Ομάδα - στόχος είναι και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων, οι οποίοι αναμιγνύονται μέσω ενός οργανωμένου και διαφημισμένου πιλοτικού σχήματος.  
    Το πρόγραμμα ξεκίνησε με διαλέξεις στην Ε΄ και Στ΄ τάξη, με την συνέργεια των δασκάλων και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Όμιλου Unesco Σερρών, κ. Ευαγγελίας Ιωαννίδου – Φυσικός και Κ. Δημήτρη Τιτόκη – Πληροφορικος, με την καθοδήγηση της       EU-HoU, Ελλάδας. Η σειρά διαλέξεων περιελάμβανε παρουσιάσεις γενικά για την Αστρονομία (Γαλαξίες, Αστέρες, Πλανήτες, κλπ), και παρατηρήσεις μέσω διαδικτύου με παιδαγωγικά όργανα (Webcam συστήματα, ρομποτικά ραδιοτηλεσκόπια) και με ειδικό λογισμικό, που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι φιλικό στους μαθητές.
   Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξη επισκέφτηκαν τοΠλανητάριο – ΝΟΕΣΙΣ στην Θεσσαλονίκη , ενώ στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής παρουσίασαν εργασία με θέμα «Το Ηλιακό μας Σύστημα με τα Mάτια της NASA» (δείτε εδώ την παρουσίαση).
  Στην επόμενη χρονιά φάση προγραμματίζουμε να γίνουν διαλέξεις και από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου της Αστρονομίας (Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου - Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δρ. Σταύρος Αυγολούπης και Δρ Κλεομένης Τσιγάνης - Τομέας Αστροφυσικής και Αστρονομίας Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ,), επισκέψεις (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πλανητάριο, κ.α.), καθώς και πραγματικές παρατηρήσεις με τηλεσκόπια σε βραδινές ώρες.
    Στόχος μας είναι οι εκπαιδευτικοί μας μελλοντικά να εμπλακούν στο παγκόσμιο δίκτυο Galileo Teacher Training Programme (GTTP) και να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό της Διεθνής Αστρονομική Ένωσης (IAU),καθώς και να επισκεφτεί το Σχολείο μας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος στην Ολλανδία.
Previous ◁ | ▷ Next


http://3dimserron.gr/index.php/GR/homepage-4/82-2011-09-26-15-53-25/372-ekpaiirogramma-astronomito-3o-dhm-sx-serron

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου